Tips&tricks: Cum să te pregătești pentru primul tău semimaraton

Tips&tricks: Cum să te pregătești pentru primul tău semimaraton

Dacă ești #primadată alergător, știm că treci printr-un rollercoaster de gânduri, emoții și, poate chiar, griji. Primul semimaraton este pentru mulți un T0, un milestone ce îi transforma ca oameni, îi ajută să descopere o versiune mai bună, îmbunătățită a propriei persoane. Ce faci însă atunci când, deși ești mega entuziasmat de competiția care urmează, pur și simplu nu știi cum să te pregătești sau de unde să începi?

E ok. Cu toții am fost acolo la un moment dat. Orice #ninja alergător a fost acum mult timp un #primadată alergător, exact ca tine. Munca, perseverența, efortul constant, toate l-au ajutat să ajungă unde este ACUM.

Pentru că vrem să îți ușurăm munca și să înlăturam confuzia din mintea ta, ți-am pregătit o listă cu câteva sfaturi utile în legătură cu antrenarea pentru primul tău semimaraton:

1 Alege o cursă care înseamnă ceva pentru tine

Un semimaraton este mai mult decât despre alergat, este despre a fi mai bun, mai generos, mai darnic și a schimba lumea cea mare printr-o acțiune mică, dar puternică! Te încurajăm să alegi orice cauză pe care simți să o susții cu toate ființa ta și să alergi cu inima indiferent că este vorba de cursa populară de 2.5km sau celelalte curse de 5, 10 sau 21km.

Iată câteva întrebări care te pot ajuta să identifici dacă acesta este semimaratonul pentru tine:

,,Ce înseamnă această cursă pentru mine?

,,Rezonez cu valorile comunității acestui semimaraton?

,,Cât de mult vreau să ajut această cauză?

2. Alătură-te unui grup de alergat

Nu putem sublinia îndeajuns cât de important este să aderi la un grup de persoane care au același scop și cu care împărtășești valori comune. Este un lucru bine-cunoscut faptul că oamenii sunt mult mai motivați și eficienți atunci când fac parte dintr-un grup și lucrează împreună cu acesta spre atingerea unui obiectiv comun.

Din fericire, deoarece ne-am gândit că vei avea nevoie, am încurajat runnerii cu experiență să împărtășească din know-how-ul lor și să ,,adopte” începători pentru a se pregăti împreună de semimaraton. Trimite-ne datele tale de contact și te vom pune în legătură cu un astfel de lider #Team100 care te va include în echipa sa!

În plus, îți recomandăm să te alaturi și unui grup de Facebook dedicat alergătorilor din Iași, precum Running Iași sau AtletIs.

3. Începe cu distanțe mici și crește treptat

Ei bine, ai ales o cauză care înseamnă ceva pentru tine, te-ai înscris într-un grup de alergat. Acum ce urmează? Evident, să te pui la treabă!

Sfatul nostru este ca indiferent de cât de mult îți dorești să parcurgi întreagă distanță de la început, pentru moment să te rezumi la niște distanțe mai mici. Spre exemplu, dacă participi la cursa de 5km de la semimaraton, să începi cu 2.5km (adică 6 ture de stadion) și să crești treptat de-a lungul săptămânilor. Vei observa că astfel îți crești rezistența fizică și anduranța, în timp ce îți creezi un obicei sănătos de viață.

4. Fă-ți un plan și ține-te de el

Desigur, după ce ai început să te antrenezi, a venit vremea să îți faci un plan serios și să te ții de el! Asta înseamnă, în primul rand, să îți iei un angajament că vei duce la bun sfârșit planul indiferent de cum te simți, de evenimentele externe, de starea ta de moment sau orice alte scuze pe care le-ai putea găsi pentru a te eschiva de la antrenament.

Așadar, fă-ți un plan elaborat cu pași și obiective săptămânale și lunare și ține-te de el!

5. Nu îți seta limite sau așteptări legate de semimaraton

Și ce dacă ești #primadată alergător? Nu îți seta limite legate de ceea ce poți sau nu face. Este mult mai bine să ai un ,,ecran” curat de gânduri în legătură cu alergarea la semimaraton și să renunți la convingeri limitatoare precum ,,Nu pot să alerg așa de mult”, ,,Arăt amuzant atunci când alerg”, ,,Nu știu să respir corect”. În schimb, îți recomandam să te sfătuiești cu noii tai prieteni care aleargă, pentru a afla soluții la situațiile cu care te confrunți și pentru a crea noi păreri despre propria persoană.

De asemenea, cel mai bine este să ai 0 așteptări vis-à-vis de întregul semimaraton! Atât timp cât tu știi că dai tot ce poți mai bun, te simți bine făcând sport și te distrezi, orice rezultat te va face mândru. Mândru de procesul pe care l-ai trăit și care te-a transformat într-un om mai plin de viață, mai curajos, mai eficient.

Ți-am împărtășit din secretele noastre și acum să te pregătești pentru primul tău semimaraton este mai simplu că oricând! Ei, nu e chiar așa 😉 Nu vrem să te mințim frumos, o să fie greu, o să te doară și o să te simți vulnerabil, însă toate acestea te vor ajuta să atingi noi culmi ale puterii și satisfacției de semimaratonist!

The power of ONE goal!