REGULAMENTUL de organizare şi desfăşurare a concursului

„Semimaraton IASI”

Piața „Palatul Culturii”, Iași

SECTIUNEA 1. ORGANIZATORUL SI REGULAMENTUL OFICIAL AL COMPETITIEI

Competitia „Semimaraton Iasi – Alearga cu inima” (denumita în cele ce urmeaza “Competitia”) este organizata de Rotary Club Iași CopouSalvați Copiii Iași și Primăria Municipiului Iași in parteneriat cu Asociatia People for Sport si Asociatia Elite Running,  cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi si are ca scop promovarea miscarii (alergarea in aer liber) si a unui stil de viata sanatos pentru un segment larg al populatiei, implicarea comunitatii locale într-o acțiune de promovare a sportului, mișcării, sănătății si beneficiile acestora.

Participantii la Competitie sunt obligati sa respecte termenii si conditiile Regulamentului Oficial al Competitiei (denumit în continuare “Regulament Oficial”). Regulamentul Oficial este întocmit si facut public conform legislatiei aplicabile din România, fiind disponibil în mod gratuit oricarui solicitant pe site-ul www.semimaratoniasi.ro. Prin participarea la aceasta Competitie, participantii sunt de acord sa respecte si sa se conformeze tuturor prevederilor, termenilor si conditiilor prezentului Regulament Oficial si ale legislatiei aplicabile.

SECTIUNEA 2. PERIOADA SI ZONA DE DESFASURARE A COMPETITIEI

2.1. Data si locul desfasurarii Competitiei:

Competitia se va desfasura in ziua de duminica, 21 aprilie 2024, în Iasi, avand startul si sosirea in Piata Palatului Culturii, conform mecanismului Competitiei, asa cum este acesta detaliat în Sectiunea 3 a prezentului Regulament.

SECTIUNEA 3. MECANISMUL COMPETITIEI

3.1. Participantii si desfasurarea Competitiei

Aceasta competitie se adreseaza in egala masura copiilor, tinerilor si adultilor care se vor intrece pe trasee stabilite de organizatori in functie de varsta si pregatirea participantilor.

Toti participantii trebuie sa se inscrie pentru una din curse pe pagina de „Inscriere” de pe site-ul oficial in limita si pana la data detaliata pe site-ul oficial in pagina de Conditii inregistrare si taxe de participare.

NU se fac inscrieri in ziua si la locul de desfasurare a competitiei pentru nici o cursă.

La cursa populara pot participa copiii cu varsta intre 15-17 ani si persoane adulte care s-au inscris pentru aceasta cursa pe pagina de „Inscriere” de pe site-ul oficial in limita si pana la data detaliata pe site-ul oficial in pagina de Conditii inregistrare si taxe de participare. Inscrieri la aceasta proba se pot face si la locul de predare a kiturilor (sportexpo) doar in limita locurilor ramase disponibile si conform programului anunțat pe site-ul oficial.

La cursele copiilor pot participa copii cu varsta intre 6-14 ani. Inscrierile (pe categorii de varsta) se fac pe pagina de “Inscriere” de pe site-ul oficial in limita si pana la data detaliata pe site-ul oficial in pagina de Conditii inregistrare si taxe de participare. Inscrieri la aceaste proba se pot face si la locul de predare a kiturilor (sportexpo) doar in limita locurilor ramase disponibile si conform programului anunțat pe site-ul oficial.

3.1.1. Curse de adulti și tineri

Toate cursele de adulti vor avea loc in ziua de duminica a evenimentului.
Semimaraton – Cursa individuala 21,097 km
Cros 10,5 kmCursa individuala
Cros 5 km – Cursa individuală
Cursa Populara – copii cu varsta 15 – 17 ani si adulti fara limita de varsta (necompetitiva)

3.1.2. Curse de copii (necompetitive)

Toate cursele de copii (pana la 15 ani) vor avea loc in ziua de duminica a cursei, avand starturi dupa terminarea curselor adultilor. Programul curselor vor fi anuntat pe site-ul oficial.
Cursele copiilor se vor desfasura pe urmatoarele categorii de vârsta, luand in calcul anul nasterii, avind starturi separate:
– copii 6-8 ani (fete; baieti)
– copii 9-11 ani (fete; baieti)
– copii 12-14 ani (fete; baieti)

3.2. Distante si trasee de parcurs

3.2.1 Curse de adulti

Semimaraton – Cursa individuala – 21,097 km
Cros 10,5 kmCursa individuala – 10,5km
Cros 5 km – Cursa individuală – 5 km
Cursa Populara 2,5 km

3.2.2 Curse de copii

Cursele copiilor pe categorii de vârsta si pe distante stabilite mai jos, având starturi separate :
– copii 6 – 8ani(fete; baieti) – 600m
– copii 9-11 ani (fete; baieti) – 600m
– copii 12-14 ani (fete; baieti) – 1km
– copii 15-17 ani vor alerga in cursa populara

3.2.3 Trasee de parcurs

Traseele de concurs vor fi semnalizate de catre organizatori prin garduri si benzi de delimitare si vor fi supravegheate de comisari (arbitri) de cursa, politisti si jandarmi amplasati in diferite puncte ale traseelor. Descrierea si harta traseelor sunt disponibile pe site-ul oficial.

3.3. Inscriere

Inscrierea participantilor la cursele de semimaraton, cros 10, cros 5km se face online pe site-ul www.semimaratoniasi.ro in limita si pana la data detaliata pe site-ul oficial in pagina de Conditii inregistrare si taxe de participare.

Inscrierea participantilor (copii 15-17 ani si adulti) la cursa populara se face online pe site-ul www.semimaratoniasi.ro in limita si pana la data detaliata pe site-ul oficial in pagina de Conditii inregistrare si taxe de participare.

Inscrierea participantilor (copii 6-14 ani) la cursele copiilor se face online pe site-ul www.semimaratoniasi.ro in limita si pana la data detaliata pe site-ul oficial in pagina de Conditii inregistrare si taxe de participare, la locul de distribuire a kiturilor in limita locurilor disponibile.

Pentru cursele de semimaraton, cros 10km și cros 5 km sunt considerate inscrieri valide, doar cele care au completate toate datele din formularul de inscriere (on-line) si plata.

Inscrierile care nu au toate datele complete sunt considerate inscrieri incomplete si vor fi anulate. La ridicarea kit-ului de participare toti participantii vor semna o declaratie pe propria raspundere în prezenta unui reprezentant al organizatorului si a unui martor.

Aceasta declaratie va putea fi printata dupa inscrierea on-line sau va fi completata inainte de ridicarea kit-ului. La ridicarea numarului de concurs, participantii adulti la cursa populara vor semna o declaratie pe propria raspundere în prezenta unui reprezentant al organizatorului.

La inscriere si ridicarea numarului de concurs – participantii sub 18 ani la toate cursele – vor fi insotiti de un parinte care va completa si semna formularul de înscriere prin care îsi va da acordul pe proprie raspundere ca copilul este apt din punct de vedere medical pentru participarea la competitie în prezenta unui reprezentant al organizatorului si a unui martor.

Pentru a evita aglomerarea traseelor si pentru desfasurarea in siguranta a competitiei, numarul participantilor este limitat. Numărul de locuri disponibile pentru fiecare cursa este detaliat pe site-ul competitiei in pagina Conditii inregistrare si taxe de participare.

3.4 Retragerea din competitie

În cazul în care cineva dorește să se retragă din competiție, rambursarea taxei nu este posibilă.

3.4.1 Modificarea înregistrării

Dupa inregistrare, nu se mai pot schimba cursele.

3.5. Taxe de participare

Taxele de participare pentru toate cursele sunt detaliate pe site-ul oficial in pagina Conditii inregistrare si taxe de participare.

3.5.1 Metode de plata

Plata taxei de inscriere se face prin plata online. Detalii despre acest lucru sunt disponibile pe site-ul oficial in pagina Conditii inregistrare si taxe de participare.

3.6. Acordul pe propria raspundere

Pentru cursele de semimaraton, cros 10km, cros 5 km si cros popular la ridicarea kit-ului de participare toti participantii vor semna o declaratie prin care îsi vor da acordul pe proprie raspundere ca sunt apti din punct de vedere medical pentru participarea la competitie în prezenta unui reprezentant al organizatorului si a unui martor. Aceasta declaratie va putea fi printata dupa inscrierea on-line sau va fi completata inainte de ridicarea kit-ului.

Participantii sub 18 ani la orice cursa – vor fi insotiti la inscriere si ridicarea numarului de concurs de un parinte care va completa si semna formularul de înscriere prin care îsi va da acordul pe proprie raspundere ca copilul este apt din punct de vedere medical pentru participarea la competitie în prezenta unui reprezentant al organizatorului si a unui martor.

3.7. Echipament de concurs. Numere de concurs

Participantii (copii si adulti) vor participa la competitie cu tricoul evenimentului. Numerele de concurs vor fi puse la dispozitie de catre organizatori.

Pentru cursele de semimaraton, cros 10 km și cros 5 km numerele de concurs (pe care se va afla montat chipul electronic de cronometrare) se vor inmana concurentilor la ridicarea kiturilor conform programului anuntat pe site in zilele anterioare cursei.

In mod exceptional in ziua curselor se vor oferi kiturile (intre orele 7.30 – 8.30) doar pentru inscrisii confirmati care nu au domiciliul in Iasi.

Se va avea grija ca chip-ul electronic de cronometrare ( de unica folosinta) montat pe numarul de concurs sa NU fie dezlipit de pe acesta.

Pentru cursa populara – adulti si cursele de copii numerele de concurs vor fi inmanate conform programului de eveniment numai dupa semnarea declaratiilor pe propria raspundere (pentru cursa populara – adulti) si de catre parintii copiilor de 15-17 ani si dupa plata taxei de participare (pt. cursa populara – adulti).

Kiturile pentru cursele copiilor (6-14 ani) se vor distribui doar la SportExpo, conform programului anunțat pe site-ul oficial in sectiunea „Program ridicarea kiturilor de participare”.

Va fi descalificat automat orice participant care nu poartă numărul de concurs pe tricou sau poartă alt număr de concurs in locul celui primit din partea organizatorului.

In ziua competitiei NU va fi posibila schimbarea sau inlocuirea numarului de concurs – in cazul pierderii si nici schimbarea numerelor de concurs intre alergatori. Aceste abateri duc la descalificare.

3.8.Alergatori costumati

Alergatorii din probele de semimaraton, cros 10 km și cros 5 km sunt invitati sa folosesca prilejul acestui eveniment de sarbatoare a municipiului IASI si sa se costumeze in personaje recunoscute sau sa poarte elemente care reprezinta cauza pe care o sustin pe tot parcursul alergarii in competitie! Organizatorii si partenerii ofera 3 diplome pentru cele mai traznite costume! Persoanele care alearga cu costume trebuie sa se prezinte la scena din zona start/sosire, imediat ce au terminat competitia pentru a li se evalua costumul de catre organizatori si a li se oferi diploma. Doar cei care se prezinta la organizatori (la scena) vor putea fi identificati si premiati.

3.9. Start – Limita de timp– Redeschiderea traficului

Pentru orele de start la fiecare proba va rugam sa consultati pagina de program oficial a evenimentului de pe site-ul www.semimaratoniasi.ro.

Timpul limita pentru curse este:

  • semimaraton este de 3h.
  • cursa individuala de 10,5 km este de 1h si ½.
  • cursa individuala de 5 km este de 1h.
  • cursa populara este de 45 min.

Organizatorii si arbitrii au dreptul de a oprii din cursa un concurent care nu are sanse rezonabile sa termine in timpul limita una dintre curse. In acest sens exista si un timp limita de 1h 30 pentru parcurgerea primei ture la probele de semimaraton.

Participantii care vor ajunge la Sosire dupa aceasta limita de timp nu vor fi inclusi in clasamentul cursei la care au participat. Concurentii care depasesc limitele de timp vor fi avertizati de catre arbitrii si comisarii de cursa si vor trebui sa se indrepte imediat catre zona de start/sosire.

Atentie: Continuarea cursei dupa depasirea timpului limita este interzisa. Dupa aceste limite de timp toate drumurile vor fi redeschise traficului si organizatorii nu vor mai garanta siguranta participantilor.

3.10. Stabilirea rezultatelor

Pentru cursele de semimaraton, cros 10 km și cros 5 km „clasamentul oficial” se va stabili prin cronometrare electronica si va fi disponibil pe site-ul competitiei in maxim 24 de ore de la finalizarea curselor. Conform regulamentelor internaţionale „clasamentul official” este alcătuit pe baza „timpului oficial” înregistrat pentru fiecare alergător. „Timpul oficial” se măsoară din momentul startului oficial până în momentul trecerii liniei de sosire.

Pentru cursa populara si cursele copiilor nu se vor realiza clasamente. Ele sunt curse necompetitive.

Categoriile de vârsta vor lua in calcul vârsta la 31 decembrie in anul competiției.

SECTIUNEA 4. NOTIFICAREA SI INMANAREA PREMIILOR

4.1. Titluri si premii

Vor fi premiate locurile 1, 2 si 3 de la cursele competitive pe fiecare categorie de varsta. Premiile vor fi anuntate inainte de inceperea concursului in functie de sponsorii care se vor implica in acest proiect. Diplomele de participare (doar pentru participantii la cursele de semimaraton, cros 10,5km și 5km) vor fi electronice si vor putea fi descarcate de pe site-ul competitiei la maxim doua zile dupa eveniment. Festivitatea oficiala de premiere va avea loc la locul de desfasurare a evenimentului in zona start /sosire. Pentru ora exacta va rugam sa consultati pagina de program oficial a evenimentului.

Concurentii ce fac parte din profesiile juridice Magistrați (procurori, judecători) clasati in primele 3 locuri la o categorie de premiere vor fi premiati doar cu diploma si cupa, indiferent daca acea categorie are prevazute şi premii. Acestia vor trebui sa anunte la premiere acest lucru, inainte de inmanarea premiilor.

SECTIUNEA 5. CONDITII ADMINISTRATIVE

5.1. Puncte de hidratare

Conform regulamentelor internationale va fi amplasat cate un punct de hidratare(apa plata, bautura izotonica, fructe) la fiecare 5 km, asadar la aproximativ km 5 si in zona start/ sosire. La sosire toti participantii vor primi apa plata, bautura izotonica, mere, banane, portocale, glucoza. Participantii sunt rugati sa arunce sticlele si paharele de plastic in zonele apropiate punctelor de hidratare pentru a inlesni procesul de curatenie.

5.2.Prim Ajutor – Ambulanta – Retragere

Punctele de Prim Ajutor vor fi asigurate de o ambulanta contractata de catre organizatori. Aceasta va fi pozitionata in zona de Start/Sosire. Ea va fi anuntata de arbitrii de pe traseu in cazul acccidentarii alergatorilor pe circuit si va merge de urgenta sa ridice accidentatii. Alergatorii care s-au retras din cursa sunt rugati sa-si anunte retragerea la arbitrii de traseu sau daca ajung in zona Start/Sosire la arbitri din aceasta zona.

5.3. Conditii speciale in pandemia de COVID-19

Organizatorii respecta toate normele emise de autoritati referitor la pandemia de COVID-19, iar fiecare participant face un test covid cu 24h inainte de competitie.

5.4. Conditii administrative

Organizarea evenimentului revine Rotary Club Iasi Copou și Salvați Copiii Iași care se ocupa de implementarea evenimentului si care pune la dispozitie si arbitrii necesari desfasurarii competitiei.

Evenimentul este realizat in parteneriat cu Asociatia People for Sport si Asociatia Elite Running si cu sprijinul Primariei Municipiului Ia.

Eventualii sustinatori ai participantilor( membri de familie, prieteni) pot ramane in vecinatatea traseului dar in afara rutei de alergare avind grija sa nu deterioreze zonele de spatiu verde. Circulatia rutiera va fi restictionata pe durata desfasurarii competitiei pe toate traseele de alergare.
Evenimentul va beneficia de prezenta :
– ambulanta
– echipaje de politie rutiera si comunitara, jandarmi În conformitate cu legislatia în vigoare,

Organizatorii sunt obligati sa faca public numele câstigatorilor si premiile acordate în cadrul acestei Competitii. Lista câstigatorilor va fi publicata la maxim 2 zile dupa eveniment pe site-ul oficial. Organizatorii se obliga, de asemenea, sa respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal. Ca atare, Organizatorii se angajeaza sa pastreze confidentialitatea datelor cu caracter personal ale participantilor/ castigatorilor la prezenta Competitie si sa le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial, al declaratiei participantilor pe propria raspundere si legislatiei in vigoare. Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica prezentul Regulament pana la data inceperii competitiei cu obligativitatea anuntarii modificarilor intervenite pe site si la locul de desfasurare a competitiei.

Toti participantii isi dau acordul prin inscriere asupra faptului ca vor fi fotografiati in timpul competitiei. Fotografiile vor fi ulterior publice in mediul online pentru utilitate personala si promovarea evenimentului.