Despre cauze
Alergăm pentru schimbare
Semimaratonul este ocazia de a transforma efortul tău fizic și psihic deosebit într-o oportunitate de a susține copiii care au nevoie de ajutor pentru a păși cu dreptul în viață.
Pro Ruralis
Pro Ruralis – Burse pentru elevi din mediul rural cu un coeficient de inteligență superior, provenind din familii defavorizate.
Proiectul susține material 100 de copii cu vârste între 11 și 19 ani pentru a putea studia la licee de elită din Iași.
Despre Pro Ruralis
Asociația „Pro Ruralis” Iași are misiunea de a concepe și implementa proiecte cu caracter educativ, cultural și social pentru copiii cu IQ superior (coeficient de inteligență minimum 120), provenind din familii defavorizate de la țară. În acest sens, asociația gestionează cu succes proiectul „Burse pentru elevi cu coeficient de inteligență superior, proveniți din familii defavorizate din mediul rural”.
Burse pentru elevi din mediul rural cu un coeficient de inteligență superior, provenind din familii defavorizate
Proiectul a fost inițiat în anul școlar 2001-2002 de „Ziarul de Iași”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași. Această idee aparține redactorului șef al Grupului de Presă Medianet, Toni Hrițac și Inspectorului Școlar General Mihai Dumitriu.
Unul dintre membrii fondatori, prof. Victor Geangalău a înființat tot în anul 2001, cu ajutorul Ziarului de Iași, Asociația „Pro Ruralis” care gestionează proiectul.
Prin acest proiect, pentru prima dată în România, comunitatea a participat, în mod direct, la rezolvarea unei probleme ce părea până atunci, fără soluție: salvarea de la ignoranță a câtorva dintre cei mai buni copii de la țară și facilitarea accesului lor la o educație de calitate care, din cauza sărăciei familiilor de proveniență, le era refuzată.
Cuprinderea acestor copii în școli de elită din orașul Iași înseamnă a le oferi condiții civilizate de studiu și de cultivare a personalității. Școlile care îi pregătesc au profesori renumiți, ce se implică cu dăruire în procesul instructiv-educativ. Printr-o pregătire intensivă acești copii învață disciplina muncii, recuperând lacunele din cunoștințele lor la fiecare disciplină de învățământ. Sunt implicați în activități extrașcolare în vederea dezvoltării abilităților creative și comportamentale.
Centrul de Educație Incluzivă Căsuța cu Cireșe – Un proiect al Salvati Copiii Iasi
Centrul are 2 spații de implementare: unul în cartierul Dacia, în sediul Salvați Copiii Iași și unul în Școala „Ion Neculce”, în zona Cantemir.
Centrul educațional „Căsuța cu Cireșe” cu sediul în Dacia
Centrul educațional din Dacia este un spațiu în care copii și familii vulnerabile primesc sprijin specializat pe mai multe paliere: educațional – prin remediere școlară de tipul school before and after school; psihologic – prin consiliere psihologică specializată; social – prin sprijin material și hrană. Adulți de încredere petrec timp de calitate cu copiii care altfel ar petrece timp pe stradă. Se crează o relație de atașament sigur și benefic învățării.
Centrul educațional „Căsuța cu cireșe” cu sediul în Școala „Ion Neculce” din Iași
Acest centru este situat în zona Cantemir – Decebal, clasată în categoria „zone de tip ghetou cu blocuri”. Echipa Salvați Copiii Iași implementează proiecte de intervenție socială de peste 6 ani în această comunitate. Majoritatea beneficiarilor locuiesc în blocurile de locuințe sociale din zonă. Cele mai „cunoscute” (în sensul peiorativ al cuvântului) sunt două cămine aflate în imediata vecinătate a Școlii gimnaziale „Ion Neculce”, așa numitele „blocuri fantomă”.
Ceea ce înseamnă că nu există ferestre, uși la camere, baie, canalizare, curent electric. Cei mai mulți dintre părinții care locuiesc în această zonă nu au un loc de muncă stabil, găsindu-și diverse activități cu caracter zilier pentru a se întreține. Uneori, chiar și copiii sunt implicați în activitățile de colectare a materialelor reciclabile, contribuind astfel la întregirea veniturilor familiei, în detrimentul timpului pe care ar trebui să-l acorde dezvoltării lor cognitive, fizice și emoționale.
Cui ne adresăm
Prin acest centru, Salvați Copiii Iași oferă servicii complexe unor comunități defavorizate din Iași: Șes Bahlui, blocuri sociale din Cartierul Cantemir, zona Dacia.
Condițiile de locuit ale familiilor asistate sunt extrem de dificile: fără căldură, fără apă, canalizare și electricitate. Salvați Copiii a arătat prin rapoartele întocmite anual, că sărăcia închide porțile copiilor către educație și sănătate. Un studiu realizat de Salvați Copiii România în 2010, arată că „învățământul gratuit costă”, ceea ce subliniază că familiile afectate de sărăcie au șanse extrem de mici de a face față „costurilor ascunse” ale educației: uniformă, manuale, alternative, rechizite, fondul clasei și cel al școlii, transportul spre și dinspre școală sau meditații etc. Pentru copiii beneficiari ai serviciilor Salvați Copiii Iași, opțiunea de a merge la școală este la concurență cu strada, locul în care aceștia cresc, învață și se maturizează.
Supraviețuirea în stradă se învață prin repetarea abuzurilor prin care ei înșiși au trecut: bătăi primite în familie sau asistarea la maltratarea fraților sau a părinților, neglijarea în formă continuată, lipsa nutriției elementare, abuzuri sexuale și emoționale, lipsa de îngrijire medicală adecvată și, nu în ultimul rând, sentimentul de inutilitate a școlii și a educației în defavoarea violenței sub orice formă, fie în spațiul privat sau în spațiul public.
Abandonul școlar sau riscul de abandon școlar sunt constante obișnuite ale comunității, unde obsesia asigurării hranei zilnice îi determină pe adulți să-și exploateze proprii copii prin trimiterea acestora la cerșit, la munci periculoase, la furat sau chiar la prostituție. Beneficiarii centrului educațional din Școala „Ion Neculce” sunt copiii care frecventează Școala „Ion Neculce” și provin din căminele sociale din zona Cantemir. Considerată de presa locală ca fiind o „școală ghetoizată”, instituția este fruntașă la abandon școlar și risc educațional. Tocmai o astfel de școală are nevoie de susținerea comunității. Astfel, este esențială asigurarea funcționalității „Căsuței cu cireșe” pentru 150 de copii.
Nevoile copiilor
Nevoile copiilor sunt: nevoi de bază (hrană, îmbrăcăminte și încălțăminte), nevoi educaționale (ghiozdan cu rechizite școlare, susținere pe parcursul procesului educațional prin remediere școlară, servicii de reintegrare școalară), nevoi psihologice. Cu cât familiile lor sunt mai sărace, cu atât mai mult scad șansele ca aceștia să-și finalizeze parcursul educațional. Recuperarea psiho-emoțională este o nevoie deosebit de importantă pentru acești copii care adesea sunt victimele violențelor fizice și verbale în familie și în școală.
Ce facem pentru copii
- Recuperare şi monitorizare psiho-socio-educaţională;
- Terapie ocupaţională;
- Activităţi educaţionale şi de recuperare şcolară;
- Integrări / reintegrări școlare;
- Servicii psiho-sociale pentru familie;
- Servicii de asistenţă socială;
- Servicii de asistență medicală;
- Servicii de consiliere juridică în vederea obţinerii drepturilor de care beneficiază prin lege;
- Acordarea de sprijin material (hrană, îmbrăcăminte, sprijin de urgență)
Rezultate de-a lungul timpului
Primul centru educațional al Asociației Salvați Copiii Iași și-a început activitatea în anul 2003 prin asistarea copiilor care manifestau comportament agresiv sau preinfracțional. Pe parcursul anilor, în centrele Salvați Copiii Iași au fost asistate și alte categorii de copii aflați în situații dificile: copii cu risc de a sta pe stradă, copiii străzii, copii aflați în risc de abandon școlar sau care au abandonat școala, copii exploatați prin muncă sau copii care provin din familii cu sărăcie extremă. În acea perioadă în România nu existau modele pentru astfel de centre. Nu existau precedente în asistarea copiilor aflați în diverse forme de dificultate.
Această situație ne-a determinat să concepem singuri metodologia de asistare. Considerând că una dintre cele mai eficiente modalități de recuperare a acestor copii este să îi susținem în refacerea sau îmbunătățirea traseului educațional, în fiecare an echipa a înscris la școală 10-15 copii care înregistrau abandon și eșec școlar. Aceste experiențe ne-au determinat să creăm un program complex de diminuare a abandonului școlar: un program de grădiniță estivală, unde copii cu vârste între 4 -7 ani care nu au frecventat grădinița din diverse motive (sărăcie extremă, dezinteres din partea familiei etc.); grădinițe în mediul rural în sate izolate, unde nu există instituții fundamentale ale statului (școli, spitale, centre culturale etc.); programe școală după școală pentru remediere educațională în Școlile „Ion Neculce” și „Alexandru Vlahuță” din Iași; realizarea unui Program de tip A doua șansă la Școala gimnazială Lunca Cetățuii din Iași, unde au fost școlarizați copii care au abandonat școala cu cel puțin 4 ani în urmă; un program de burse pentru 60 de copii din mediul rural care au avut rezultate remarcabile la școală, dar fără posibilități materiale și financiare pentru a învăța la un liceu din municipiul Iași.
Beneficiarii sunt copii aflaţi în dificultate, care au o serie de caracteristici specifice: copii care provin din familii cu dificultăţi financiare majore, fără locuinţă sau cu condiţii improprii de locuit (fără electricitate, apă, canalizare); copii fără adăpost sau copii care sunt implicaţi în munca pe stradă (cerşit, prestat diverse munci în pieţe, încărcat / descărcat, spălat maşini / parbrize, colectat deşeuri), în munca domestică (îngrijirea fraţilor mici, curăţenie, spălat, gătit); copii traficaţi sau cu risc de a fi traficaţi; copii care provin din familii în care este prezentă violenţa de orice tip; copii cu risc de separare de părinţi; copii cu părinţi plecaţi în străinătate; copii nestimulaţi educaţional, neşcolarizaţi, cu risc de abandon şcolar, cu dificultăţi de adaptare şcolară.
Cu fiecare 100 lei donați:
vor beneficia de activități specializate de recuperare școlară
vor primi o gustare în fiecare zi
își vor serba ziua de naștere / lună
primesc sprijin în situație de urgență
primesc rechizite pentru a merge la școală
Despre Salvaţi Copiii Iași
Salvaţi Copiii Iași este o organizație nonguvernamentală, non-profit, care din 1991 militează activ pentru drepturile copilului si protectia copilului în regiunea de Nord Est a României.
În 2021, Salvaţi Copiii Iași, a împlinit 30 de ani de activitate în beneficiul copiilor. Lucrăm cu copiii, dar şi cu părinţii și profesioniștii din domeniul social și educațional: armonizarea acestei triade este esenţială pentru educaţia şi bunăstarea copiilor.In cei 30 de ani, Salvati Copiii a inclus în programele sale peste 100.000 de copii, asigurându-ne că protecția copilului nu este încălcată și că drepturile copilului sunt respectate pentru copiii implicați în aceste programe. Implicăm anual în activitățile cu copiii și în programele desfășurate peste 100 de voluntari și 450 de membri.
În prezent, organizaţia desfăşoară proiecte și asigură servicii în 6 județe din Nord Estul României.
BLOG
Rămâi informat cu cele mai recente povești despre și pentru comunitatea noastră.
United Business Center: „Împreună, am reușit de fiecare dată să facem mai mult bine decât am fi reușit singuri.”
Sportul este esențial pentru a avea o comunitate sănătoasă, activă și creativă. Alergarea ne învață să ne dozăm efortul, iar perseverența în practicarea acestui sport ne ajută să ne …
🙏 Mulțumim alergătorilor, sponsorilor, partenerilor, voluntarilor, susținătorilor și tuturor inimilor care au vibrat pe 17 aprilie!
Peste 3000 de oameni adunați la eveniment – alergători, susținători, parteneri, sponsori, autorități. 300 de voluntari implicați în eveniment. Peste 50 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Inimile alergătorilor …